Csütörtök, 05.02.2024, 0:19 AM
Notebook tesztek NyitólapRegisztrációBelépés
Üdvözöllek Vendég | RSS
Honlap-menü
Belépés
Keresés
  
Nyitólap » 2011 » Április » 22 » Teszten a 9000 forintos laptop ezért a pénzért megéri? mondjátok meg ti.................
10:21 AM
Teszten a 9000 forintos laptop ezért a pénzért megéri? mondjátok meg ti.................

Először viccnek tűnt, aztán mégis elhittem, végül megrendeltem. Alig egy hét után a kezemben is volt a mindössze 40 dolláros laptop Hong Kongból. Jó lehet a gyereknek iskolába?

Óvatosan közelít az ember a nagyon olcsó dolgokhoz a számítástechnikában, mivel a tapasztalat szerint a nagyon olcsó mindig egyenlő a gagyival. Mikor megláttuk az eBayen a 40 dollárért kínált notebookot, ugyanez merült fel bennünk elsőre. Aztán nagyon furdalni kezdett a kíváncsiság, mégis mit lehet kihozni ennyiből. Megrendeltem az ebayen.


Akit érdekel, hogyan zajlik pontosan a rendelés az eBayen, kattintson ide. A 40 dolláros laptoppal meglepően simán ment minden, a vámon simán átsiklott, alig több mint egy hét után már a kezünkben is volt a kis 7”-os aranyos. Mindössze két hiba csúszott a rendszerbe. Az első nem is igazán hiba, mert az oldalon tisztességesen kiírják, hogy az ár a szállítás díját nem tartalmazza. Hogy mennyi a szállítás? Pont 40 dollár, annyi, mint amit a gépért fizettem. Így a kis netbook már pont duplájába van. Húszezerbe, na bumm.

Főbb technikai paraméterek

  • Processzor: VIA ARM 32bit CPU, 300 MHz
  • Memória: 128 MB RAM
  • Wi-Fi: 802.11 a/b/g
  • Kijelző: 7" TFT HD 800X480
  • Háttértár: 2 GB NAND Fast Flash
  • Portok: SD, 3 X USB
  • Méret: 212mmx142mmx28mm
  • Súly: 0,65 kg
  • Ár: 40 $ plusz 40 $ szállítás (kb. 20 ezer Ft)
A másik probléma a színtévesztés. A fekete, fehér és pink (néhol zöldet is láttunk) ugyan elég komoly színválaszték, viszont korántsem biztos, hogy azt kapja az ember, amit rendelt. Én speciel fehéret rendeltem, pink jött helyette. A visszaküldés lehetőségével nem mertem élni, bár lehet, hogy küldtek volna fehéret is, ha bátran kifizetem a szállítást visszafelé. Bátor vagyok, de nem eléggé.

Már a doboz is ócska
Az árkategóriát jól tükrözi a számítógép gagyinak tűnő doboza, de mivel valószínűleg a világ legolcsóbb notebookjáról van szó, ez elég ütős marketing üzenet önmagában is, színes csilli-villi doboz nélkül is.  Egyébként neve sincs a gépnek, egyszerűen 7” notebook név alatt fut. A dobozon van egy fotó róla, rajta vannak a legfontosabb tulajdonságok és az elmaradhatatlan Made in China felirat.  Nyissuk ki.
Csinos kis dobozka

Csinos kis dobozka


A cuki kis rózsaszín ócskaságon kívül egy rémegyszerű - a mobiltelefonokéhoz – hasonló töltő van egy európai adapterrel, így egyből dughatjuk a konnektorba. A kütyü egyébként egész bizalomgerjesztő, bár volt aki úgy gondolata, hogy csak az IKEA-ból loptuk egy kelléket.

Az illesztések viszonylag pontosak, a zsanérok strapabírónak tűnnek, a billentyűzet sem übergagyi. Igaz, néhol hullámzik mint a rosszul lerakott parketta, a gombok sem túl nagyok rajta, de azért bőven a használható kategória. Persze, órák hosszat nem gépelnénk szívesen rajta.

Sokat tud, keveset mutat
Ránézésre a 7” notebook nevű rettenet nem tud kevesebbet egy átlagos netbooknál. Van rajta hangszóró, fejhallgató kimenet, mikrofon bemenet, SD-kártyaolvasó, 3 db! USB-port, tapipad, és hely a hálókábelnek, és persze wifizni is tud. Tisztességes felhozatal. Ami a mögöttes tartalmat illeti, az viszont elég szegényes.
SD kártyát is lehet dugni bele

SD kártyát is lehet dugni bele


A gép egy régi mobiltelefonokból ismerős (ARM 926) processzorra épül, 128 MB RAM társaságában, 2GB SSD háttértárral. Ilyen támogatással persze szó sem lehet komoly operációs rendszerről, ezért egy 2006-tól használatos Windows Embedded CE 6.0 (valószínűleg nem eredeti) fut rajta. Ez főként GPS-eken, PDA-kon volt használatos, és arra tervezték, hogy minimális háttértár mellett is működjenek. Működik is, semmi baj sincs vele, gyorsan indul, a programok pedig villámgyorsak. De tényleg. Amit kapunk: egy Office 2003: Excel, PowerPoint és Word trió, Messenger és Media player, no meg a passziánsz, és még néhány apróság.

Mire használható?
A probléma akkor kezdődik, amikor használni szeretnénk a netbookot. Nem támasztottam komoly elvárásokat vele szemben, bőven megelégedetem volna annyival, hogy egy sajtótájékozatón ebbe pötyögöm a szöveget. Sajnos, ez gyakorlatilag lehetetlen, mert az akku internethasználattal nem húzza 10 percig sem, nélküle max egy fél órát, de ekkor hozzá sem értünk. Emiatt is kedvem lett volna visszaküldeni, de a sarokba bevágott dobozon ekkor ráleltem a standbytime: 3 óra feliratra. Hogy miként mérték ezt, az nem is fontos, mert annyi biztos, hogy a standby nem használatot jelent.  Valószínűleg ennyit tud az akku. Konnektortól konnektorig vándorolni elég, másra nem.
Semmit sem ér az akku

Semmit sem ér az akku


Ha áramforrás közelében vagyunk, kicsit több mindenre képes a masina. Ahhoz, hogy használható állapotba hozzuk a masinát, de nem árt egy egeret is ráaggatni. A tapipad finoman szólva is nehezen használható. Sajnos, a három USB-portból nekünk összesen egy porton indult el az egérke, sőt volt, hogy ott sem.  Valamiért a pendrive-okkal is így jártam.

Az SD-slotba illesztett kártyával viszont szerencsém volt, mindig felismerte. Próbáltam videót/zenét lejátszani és képeket nézegetni. Hol szerencsével jártam, hol nem. Az MP3-at kiválóan vitte, és az teljesen biztos, hogy halláskárosodás nélkül „élvezthetjük” rajta a muzsikákat.

Videózásból kettes alá. Egy Nokia 5800-val készített videó hibátlan elfutott rajta, de egy 15 MB-os avi már totál szétcsúszott. A kép jócskán elmaradt a hangtól. Ennél is szomorúbb, hogy a jpg fájlokat sem szereti, az 1 MB-nál nagyobb fotók mind ugyanúgy néztek ki. Fekete keret piros x-szel a sarokban.
A billentyűzet és a kijelző nem rossz, a tapipad borzalmas

A billentyűzet és a kijelző nem rossz, a tapipad borzalmas


És az internet? Hát éppenséggel lehet rajta szörfölni, csak nem igen érdemes. A betárcsázós korszakot idézi a sebesség, flash tartalom nuku, a Technet.hu legalább 1 percig töltőtik, az Index ennek duplája. Aki látott mostanában számítógépet, nagyon fog szenvedni tőle. Biztos vannak a világban olyan helyek, ahol még ilyen sebességnek is örülnének, nekem viszont az agyamra ment. Nem ajánlom se felnőttnek, se gyereknek.

Aki poénból magáénak szeretné tudni a világ legolcsóbb notebookját jelentkezzen a fórumban, beszerzési áron szívesen megválok tőle. Vagy vehet vadi újat is 30 ezerért egy budapesti boltban, ha kicsit kutakodik a neten. Szigorúan csak a poén kedvéért.

Megtekintések száma: 496 | Hozzáadta: Deathrow | Tag-ek(kulcsszavak): laptop, test, vélemény, rózsaszín, hong-kong, netbook, leirás képek, rózsaszin, tesztek | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Név *:
Email *:
Kód *:
Naptár
«  Április 2011  »
HKSzeCsPSzoV
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Mentett bejegyzések
Körkérdésünk
Értékeld honlapomat
Összes válasz: 2
Mini-chat
Barátaink:
  • Honlap létrehozása
  • Ingyenes online játékok
  • Az Ön Munkaasztala
  • Oktató videók
  • uCoz Rajongók Oldala
  • Statisztika

    Online összesen: 1
    Vendégek: 1
    Felhasználók: 0
    Google PageRank
    Submit ExpressSearch Engine Marketing
    Copyright MyCorp © 2024Honlapszerkesztő - uCoz