Szombat, 04.20.2024, 6:40 PM
Notebook tesztek NyitólapRegisztrációBelépés
Üdvözöllek Vendég | RSS
Honlap-menü
Belépés
Keresés
  
Nyitólap » 2011 » Április » 22 » Samsung NP-N145P: végre, végre, végre!
10:05 AM
Samsung NP-N145P: végre, végre, végre!

A Samsung olyan netbookot adott ki, ami végre olyan, amilyennek egy netbooknak lennie kell. Olcsó, sokat bír az akksija és ami lassan extrának számít: nem tükröződik a kijelzője.

Három éve még mindenki úgy hitte, a netbookok majd megváltoztatják az emberek netezési szokásait - a kis, hordozható gépeket boldog-boldogtalan hóna alá csapja, és a kávézóban, parkban, tengerparton, mezőn, stb. netezget - merthogy van mobilnete is, ugye. Az alapkoncepció Nicholas Negroponte víziójából nőtte ki magát: olcsó, közepes (kis) teljesítményű gép, egyszerű feladatokra.

Igaz, Negroponte a fejlődő országok szegény gyerekeinek szánta az olcsó laptopot, de a gyártók hamar rájöttek, hogy a fejlett országok elkényeztetett fogyasztóit is meg lehet fogni vele. Kitört a netbook-láz, és 2008-ban, 2009-ben gyakorlatilag minden gyártó kijött netbook modelljeivel - még a Nokia is

Igaz, hamar kiderült a netbookok gyenge pontja: aki egyszer már hozzászokott a gyors asztali géphez, gyors notebookhoz, az nehezen fogadta, hogy a netbook bizony lassúcska - ezért egyre erősebb, jobb, gyorsabb modellek jöttek ki - csakhogy ezzel párhuzamosan nőtt az ár is. Így mostanra a netbook meglehetősen eltávolodott a kezdeti irányvonalaktól. A mezőn üldögélő netező csini lány is már inkább egy Nexus S-t fog a kezében, így a mobilnetezés, mint indok is kissé okafogyottá vált, tekintve, hogy az okostelefonok akkorára nőttek, mint egy-egy MID, végül kegyelemdöfésként tavaly berobbantak a tabletek - a netbook-láz véget ért.


Így talán van esély arra, hogy a gyártók divattermék helyett valóban olyan gépet gyártanak majd, amit a kategória megkíván: alacsony áron, egyszerű feladatokra, könnyű, hordozható kis gép. Épp ezért volt kellemes meglepetés a Samsung egyik új netbookja, az NP-N145P. Három fontos dologgal igyekszik kitűnni a netbookok szürke masszájából: a jó ár-érték aránnyal, a matt kijelzővel (végre!) és a hosszú akku üzemidővel. Többi tulajdonságát tekintve nem jelent újdonságot. De lássuk kicsit részletesebben.

Ami a legjobb ebben a gépben, hogy matt. Mattfekete, enyhén szemcsés felületű külső burkolat - ugyanez belül - és az ehhez passzoló szintén matt kijelző. Elmondhatatlan, mennyire jó, ha egy netbooknak matt a kijelzője. Lehet ugyanis látni. Akkor is, ha nem egy félig elsötétített szobában ülünk. Hanem történetesen a szabadban, vagy a hátunk mögött világít egy lámpa. Egy Asus, vagy Acer esetében itt kb. vége a dalnak, de még a több mint félmillióba kerülő brutálgép sem volt képes arra, amire a Samsung-gép: tükröződésmentes képet adni.

Nagy erény ez a sok tükröződő, sőt, sminktükörként használható kijelző esetében. A matt kijelző felfedezése nyomán érzett boldogságtól felvillanyozva folytattam a gép felfedezését, ám a felfedezni valók sora ebben jobbára ki is merült. Szembetűnő volt még a netbookban felhasznált anyagok minősége: semmi hivalkodás, semmi extra, mégis érezhető a minőség.

Nem egy fél marék granulátumból fröccsöntötték a műanyag alkatrészeket (a világ legolcsóbb netbookjának esetében viszont igen) és az összeszerelés is nagyon igényes. Erős, masszív, nagyon pontosan, jól összerakott kis gép az NP-N145P. Nem feltűnő, nem kihívó, inkább csendes, visszafogott a külső, a majdnem fekete - nekem sötét antracitnak tűnő - színt csak az alsó részen körbefutó sötétbíbor keret töri meg. Egyszerre decens és fiatalos. A fiatalos jelleget erősíti egyébként a felhasználó felőli oldalon az öt kis kék státusz LED is.


A billentyűzeten a kijelző káváján, a touchpaden és a többi részen is ez a minőség és gondosság volt tetten érhető. A billentyűzet kényelmes, kellően nagy, igaz, az én kézméretemhez még a gyerekeknek szánt netbook sem volt túl kicsi. A touchpad finoman különül el a környező felülettől, enyhén bemélyesztve érzékelhetők a határok, az egérgombok viszont itt is, mint sok más netbook esetében túl kemények. Igaz, nem annyira, mint az Asus 1215n esetében.

A gép tehát külsőre nagyon ott van, teljesen jó. Belső felszereltséget tekintve viszont már kevésbé kényeztet, de hát nem is ez a dolga, hiszen ahogy a gyártó is kiemeli, a lényeg a kedvező ár-érték arány. Ebbe ütős vas nem nagyon fér bele. 1,66 GHz-es Intel Atom N450 processzor, 1 GB DDR2 memória, 160 GB háttértár, Intel GMA 3150 grafikus vezérlő, b/g/n wifi, (opcionális 3G is) és 10,1 colos matt kijelző, 1024x600-as felbontású TFT, három darab USB 2.0 port, egy VGA kimenet, és multikártya-olvasó jut az NP-145P gazdájának.


Tehát nem egy erőgép. Ehhez jön a Windows 7 Starter kiadás. XP-vel valószínűleg gördülékenyebben mennének a dolgok, a Win7-tel kissé nyögvenyelős a használat, a videók lejátszása is nehéz, HD filmekről ne is álmodjunk. Persze ez a gép nem erre való. A lényeg a netezés, az online kommunikáció - ehhez természetesen rendelkezésre áll a fejhallgató bemenet, a beépített hangszóró, és webkamera - amire tökéletesen alkalmas.

A matt kijelző mellett a másik fontos tulajdonság az akkuidő. A gyártó hivatalos oldalán 12 órát ígér, (egy mellette látható ábrán 9,5 órát jeleznek), a hatcellás akkuval nekem közel hat órán át bírta erős használat mellett (folyamatos online videó lejátszás wifin keresztül), igaz, nem vettem minimumra a fényerőt, úgy lehet, hogy 8 órát is kisajtolhattam volna belőle. Ez mindenképp kiemelendő pozitív tulajdonság, különösen egy mobilnetezésre szánt gép esetében.


És most jöjjön a legfontosabb szempont: az ár. Az NP-145P jó összeszereltséggel, matt kijelzővel, gyengécske vassal és az azt leterhelő operációs rendszerrel, valamint rendkívül jó üzemidővel kicsit több, mint 80 ezer forintért kapható - a hozzá  nagyon hasonló Samsung NP-NF210 duplamagos Atom processzorral és 160 helyett 250 GB-os HDD-vel, egyébként gyakorlatilag azonos konfigurációval már 100 ezer forint felett van. 80 ezer forintos árért az NP-145P azt nyújtja, amit egy netbooknak kell: jó áron használható teljesítmény, hosszú üzemidővel és  t ü k r ö z ő d é s m e n t e s, m a t t kijelzővel.
Megtekintések száma: 444 | Hozzáadta: Deathrow | Tag-ek(kulcsszavak): laptop, leirás, test, vélemény, netbook, teszt, Samsung, tesztek | Helyezés: 5.0/1
Összes hozzászólás: 0
Név *:
Email *:
Kód *:
Naptár
«  Április 2011  »
HKSzeCsPSzoV
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Mentett bejegyzések
Körkérdésünk
Értékeld honlapomat
Összes válasz: 2
Mini-chat
Barátaink:
  • Honlap létrehozása
  • Ingyenes online játékok
  • Az Ön Munkaasztala
  • Oktató videók
  • uCoz Rajongók Oldala
  • Statisztika

    Online összesen: 1
    Vendégek: 1
    Felhasználók: 0
    Google PageRank
    Submit ExpressSearch Engine Marketing
    Copyright MyCorp © 2024Honlapszerkesztő - uCoz