Szombat, 04.27.2024, 1:20 AM
Notebook tesztek NyitólapRegisztrációBelépés
Üdvözöllek Vendég | RSS
Honlap-menü
Belépés
Keresés
  
Nyitólap » 2011 » Április » 20 » Az újhullámos Samsung NF210 netbook
1:24 PM
Az újhullámos Samsung NF210 netbook

Samsung NF210

Néhány hete járt nálunk az Asus legfrissebb Eee PC 1015PW netbookja. Ezúttal lényegében ugyanazt a hardvert próbáltuk ki, de most a külsőt a Samsung szabta-varrta. Az NF210 a nálunk járt Samsung laptopok közül az első, ami a márka új, több modellen is visszaköszönő formatervét kapta. Kívülről nem teljesen fehér, hanem elefántcsontszín, és fényes, ujjlenyomatokat vonzó felületek jellemzik, szóval ebből a szempontból szöges ellentéte a hivalkodó és domború Asusnak.

Az új Samsunk formaterv meghatározó részlete az íves oldalsó kialakítás, amit még egy krómhatású, de egyébként műanyag kerettel is kiemelnek. Szerintünk egészen mutatós, lágyabbá és egyben egyedivé teszi a masinát. Különösen jó, hogy az ív illesztése nagyon precíz.

A világos külsőhöz egy sötét belsőt társítottak. A matt, 10,1 hüvelykes kijelző fényes keretet kapott, de ezen a részen apró pöttyös mintázat teszi egyedivé az NF210-et. Alul az íves oldalfal szokatlan, de egyáltalán nem kellemetlen kitüremkedésekkel keretezi a szigetes billentyűzetet, alul pedig egy jó méretes tenyértámaszt kapunk, ami világosabb árnyalatú a többi résznél, szálcsiszolt fémet utánoz, de valójában kellemes tapintású műanyag. Benne egy szintén fémhatású, méretes tapipad terpeszkedik. Összhatásban az NF210 – a múltkori Eee PC 1015PW-hez hasonlóan – sokkal komolyabb benyomást kelt, mint egy korábbi sorozatos netbook. Nincs olyan érzése az embernek, hogy valami költségcsökkentés miatt kicsinyített, egyszerűsített vacak lenne, pedig lényegében ugyanúgy 10,1 hüvelykes és alapfelszereléses, mint annak idején pl. az első atomos MSI Wind volt.

Tovább erősítette a minőségérzetet a – szigorúan kategóriájában értve – nagyszerű billentyűzet. A szigetesre szabott, divatos darab nyomáskomfortja és elrendezése is dicséretet érdemel. Netbookos vonalon talán csak a Nokia Bookletje veszi fel vele a versenyt, ami egy igencsak minőségre kihegyezett, nem éppen olcsó masina. Ehhez képest a Samsung NF210-nek az ára is jó. Visszatérve a billentyűzethez, nagy örömünkre a még éppen használható méretű kurzormozgatók mellé tettek PageUp és PageDown gombot. Ez némileg feledtette velünk az a sajnálatos tényt, hogy az Í eltévedt, a bal helyett a jobb Shift mellé állt. A tapipad felületét szintén jónak, megfelelően érdesnek és méretesnek találtuk. Kár, hogy alá az optimálisnál keskenyebb, filigrán gombok kerültek, melyek nem jártak olyan elegánsan, mint a billentyűzet.

Nem csak külsőre, hanem általános érzetre is nagyon jól egyben lévő masinának éreztük a Samsung NF210 netbookot, amibe a notebookok közt talán még soha nem tapasztalt hangminőség is közrejátszott. A legtöbb mininél – helyszűke miatt – alulra teszik a hangszórókat, onnan meg a közepes és magas tartomány bajosan jut el a felhasználóhoz. Ezzel szemben a Samsung felül, a monitor alatt vezette ki őket, meg is lett a pozitív eredménye.

Technikai részletek

Hardverben az Intel második generációs, kétmagos, 1,50 GHz-es Atom N550 processzora határozza meg a Samsung NF210-et, amihez 1 GB DDR3 memória, 250 GB-os, nem Samsung, hanem Hitachi merevlemez, n-es Wi-Fi és 3.0-s Bluetooth adapter, illetve hatcellás, 48 wattórás akku tartozik. Kár, hogy a három USB aljzatból egyik sem 3.0-s és HDMI sincs. Még nagyobb kár szerintünk, hogy a 10,1 hüvelykes, 1024x600 pixeles képernyőn megjelenő grafikáért az Intel processzorba integrált Intel GMA 3150 grafikus magja gondoskodik, amit ma már gyakran az okostelefonok is felülmúlnak.

Termék megnevezése Samsung NF210
Processzor Intel Atom N550 - 1,50 GHz, 1 MB L2 cache
Lapkakészlet Intel NM10
Memória 1 GB DDR3-1333
Kijelző 10,1"-os, 1024x600 pixeles TN+film panel
LED háttérvilágítással
Grafika Intel GMA 3150
Hang Realtek ALC269
Merevlemez 2,5"-os Hitachi, 250 GB, 5400 rpm
Optikai meghajtó nincs
Kommunikáció Broadcom IEEE 802.11b/g, Marvell Ethernet, Bluetooth 3.0
Interfész - 3 db USB 2.0,
- D-Sub monitorkimenet,
- Ethernet,
- analóg audio ki- és bemenet
Extrák webkamera, kártyaolvasó
Akkumulátor 6 cellás - 48 Wh
Méret 275 x 188 x 25,3-30,9 mm
Tömeg 1,35 kg
Operációs rendszer Windows 7 Starter
Gyártó honlapja www.samsung.hu
Ternék honlapja NF210
Fogyasztói ár kb. 100 000 forint
Garancia 2 év

Nem mértük újra a CPU teljesítményét, hiszen azt az Asus Eee PC 1015PW esetében megtettük már. A kis kétmagos CPU alap internetezéshez elég, a Full HD filmeket GPU rásegítése nélkül nem tudta akadásmentesen lejátszani, és a komolyabb, Flash-alapú alkalmazások – jellemzően egyes Facebook játékok – sem futottak rajta flottul. Nagy kár ez, mert egy kis AMD vagy NVIDIA GPU-t segítségül hívva ezek lazán mennének az NF210-nek. Múltkor az Eee PC 1015PW-t viszonylag magas ára miatt kritizáltuk. Nos, a Samsung terméke ezen a téren jobban – sokkal jobban – áll. Az alap, egymagos processzoros netbookokat mostanában 80 000 forint környékén vesztegetik, ez az igényes, kétmagos processzoros Samsung pedig durván 100 000 forintba kerül.

A technikai részletek firtatását a kijelzővel kezdtük. A netbookoknál régóta alap a 10,1 hüvelykes, 1024x600 pixeles, LED háttérvilágítású panel, ami alapfeladatok ellátásához elég. Szerencsére továbbra is matt felületű a többség, akárcsak az NF210-é, melynek 230 cd/m²-esmaximális fényereje dicséretes, bár 1,1 cd/m²-es minimuma elég magas. Azért látunk esélyt arra, hogy szabadtéren, erős fényben is használható marad, ugyanakkor az Eee PC 1015PW ezen a téren jobb volt. A maximális nyílásszög rendben volt, ha nem is lehet teljesen hanyatt dönteni a kijelzőt, azért ölben tartva még az átlagnál magasabb felhasználó is be tudja optimális betekintési szögre állítani. A panel kalibrálása kicsit gyengébbre sikerült az elvártnál, de nem vészesen, netbookra bőven elég lesz.A Samsung NF210 színprofilja innen tölthető le, a maximálisnál eggyel kisebb fényerőn adja a legpontosabb árnyalatokat.

Nyugalomban és terhelés közben is kimondottan csendes maradt a Samsung NF210 hűtése. Az izzasztás megkezdésekor azonnal 23 dB-re hangosodott, de ennél az abszolút kellemes, csak nagyon csendes környezetben hallható szintnél már nem lett zajosabb félórás próbánk alatt. Eközben a kis CPU magjai majdnem 90 °C-ig melegedtek, de a netbook billentyűzete és csuklótámasza kellemesen langyos maradt. Alul sem voltak vészesek az értékek, ölbe véve nem éreztük zavaróan melegnek. Az Eee PC 1015PW jóval hangosabb hűtéssel produkált hasonló értékeket.

Nyilván nem lepődik meg azon senki, hogy a Samsung netbookja ugyanazzal a hardverrel és ugyanakkora akkumulátorral, az Asusszal szinte azonos üzemidő-eredményeket mutatott fel. A közel nyolcórás nyugalmi idő egészen korrekt. A nagyobb, 66 wattórás Samsung akkuval reális a 11 órás szintidő egyetlen töltéssel. Videózni (720p-s H.264 kódolású filmmel) picit több mint öt órára volt elég a 48 wattórás akku. Úgy gondoljuk, az NVIDIA Ion platformjával ez az idő legalább egy, de talán két órával is meghosszabbítható lenne. Teljes terhelésnél – amit egy Atomnál nem is olyan nehéz elérni –, bekapcsolt Wi-Fi-vel valamivel több mint három óra alatt vége lett a mókának, nyúlhattunk a töltőért, amivel körülbelül három óra alatt tápláltuk vissza a delejt, de az első két órában eljutottunk 80%-ra.

Értékelés

Ha azt kérdeznék tőlünk, hogy Eee PC 1015PW vagy Samsug NF210, akkor egyértelműen az utóbbit ajánlanánk. Nem rossz gép az Asus sem, de a Samsung ugyanazt a hardvertartalmat és felnőttes igényességet jobb billentyűzet, hangszórók, normális monitoros nyílásszög és halk hűtés, no meg nem utolsósorban alacsonyabb ár mellett biztosítja. Úgy gondoljuk, a Samsung kihozott mindent, amit ebből a kategóriából ki lehet (legfeljebb a 3G modemet hiányolhatjuk).

Ha azt kérdeznék tőlünk, érdemes-e most megvenni a Samsung NF210-et, az lenne a válaszunk, hogy nem. Ugyanis küszöbön áll az AMD Brazos platformja, mely hamarosan netbookokban is megjeleni, olyan multimédiás, HD filmes, flashes és egyéb grafikai képességekkel, amiket tesztalanyunkból hiányoltunk. Szóval a Samsung NF210 nagyon tetszett – még jobban, mint az Eee PC 10105PW – de most már inkább megvárnánk az AMD-s alternatívát. Ha csinál olyat a Samsung, nagyon jól járhatnak vele a vásárlók.

Megtekintések száma: 653 | Hozzáadta: Deathrow | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Név *:
Email *:
Kód *:
Naptár
«  Április 2011  »
HKSzeCsPSzoV
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Mentett bejegyzések
Körkérdésünk
Értékeld honlapomat
Összes válasz: 2
Mini-chat
Barátaink:
  • Honlap létrehozása
  • Ingyenes online játékok
  • Az Ön Munkaasztala
  • Oktató videók
  • uCoz Rajongók Oldala
  • Statisztika

    Online összesen: 1
    Vendégek: 1
    Felhasználók: 0
    Google PageRank
    Submit ExpressSearch Engine Marketing
    Copyright MyCorp © 2024Honlapszerkesztő - uCoz