Péntek, 04.26.2024, 11:46 PM
Notebook tesztek NyitólapRegisztrációBelépés
Üdvözöllek Vendég | RSS
Honlap-menü
Belépés
Keresés
  
Nyitólap » 2011 » Április » 22 » ASUS NX90 - a létező laptopok legjobbika? de az ám ......
10:16 AM
ASUS NX90 - a létező laptopok legjobbika? de az ám ......

A Bang&Olufsen dizájnere álmodta csillogó alumínium ruhába az ASUS szépségbe oltott szörnyetegét. A félméternyi szuperlaptop felcsigázott - tényleg megszületett a gép, amit ma nem lehet überelni?

Az Asus szépségbe oltott szörnyeteget alkotott, amiben David Lewis dizájner volt segítségükre. David Lewis pedig nem más, mint a prémium minőségű, kompromisszummentes audioeszközöket gyártó dán Bang&Olufsen sztárdizájnere. Az Asus is nyilvánvalóan ennek szellemiségében hozta létre az NX90-et - egy minden kompromisszumtól mentes gépet akartak, amiben egyesül a tökéletes forma és a lenyűgöző funkcionalitás, és az egyébként első helyen álló szempont - az ár, itt teljesen háttérbe szorul. Nos, részben megvalósult az álom, de azért van egy-két zavaró apróság, ami miatt mégsem az NX90 a létező laptopok legjobbika. Lássuk, miért.



Méregdrága tükör

Az idei CES-en debütált az Asus új csodája, az NX90, ami egy igazi ultimate gép - nem csak felsőkategóriás hardverrel akart kimagasodni a prémium gépek közül, hanem különlegességével. Sikerült, ugyanis az NX90 lenyűgöző külsejű laptop. Ha fel akarjuk kelteni egy társaság figyelmét, és kivívni csodálatát, ez a gép remekül alkalmas rá. Közel félméternyi csillogó fém. Nem, nem szálcsiszolt alumínium, ami minden online bolt adatlapján ott szerepel. Nem. Ez polírozott alumínium. A felpolírozott alumínium örökre megőrzi csillogását, nem képződik rajta a kotyogós kávéfőzőkön ismert ronda oxidréteg. Fémtükör lesz belőle. Egy olyan fémtükör, ami a legapróbb ujjnyomot is makacsul őrzi.

Egy ujjnyom elég

De ez a gép nem a praktikumról szól, így ez nem róható fel hibának. A ragyogó burkolat mellett a másik szembetűnő jellegzetesség, hogy a gép fedele jóval nagyobb, mint az alsó része. Ez azért van, mert olyan hangszórókat kapott, melyek a kijelző két oldalán helyezkednek el - úgy, mint a régi CRT tévéken. Ettől egész különleges lesz a megjelenése - persze nem csupán dizájfogásról van szó. A cél a tökéletes hangzás - mindenféle 5.1 és virtuális Dolby helyett két nagy „hangprojektor" került a kijelző mellé. Így bármilyen szögből nézzük, a hang forrása mindig optimális szögben éri a fülünket.

Touchpad és hangszóró - szokatlan helyen

A különleges megjelenés másik szembetűnő jele a touchpad. A gépet felnyitva az egész könyöklő a már kívül is látott polírozott alumínium, az egységes felületet nem töri meg touchpad. Azt ugyanis a billentyűzet szélén kell keresni - és ami még furább, hogy nem is egyet, hanem kettőt kapunk belőle. Ez nagyon szokatlan, a teszt során mindig középen kerestem a tochpadot, nyilván idő kell, míg megszokjuk, hogy oldalt van - viszont végre valaki gondolt a balkezesekre is! A gép alsó része könyöklőként működik, de a kényes-fényes burkolatra vigyázni kell - akinek órája van, jobban teszi, ha leveszi, különben a csukló alatti fém hamar megkarcolódik, ami jelentősen rontja a dizájnertermék összképét. Az osztott gombos billentyűzettel nem volt problémám, volt olyan kolléga viszont, aki nagyon kényelmetlennek találta.

Nem mondhatja senki, hogy itt nem fér el a keze

Szintén szokatlan, hogy az NX90 - talán exkluzivitását hangsúlyozandó - alul a szellőzőrácsokat leszámítva teljesen zárt, az akkut nem lehet kivenni. Mivel a gép nem kimondottan hordozható, és elsősorban a desktop kiváltására alkalmas, ez a húzás kissé érthetetlen, hiszen a folyton tápon tartott gépben így hamar leromlik az akkumulátor. Amúgy sem bír túl sokat egy feltöltéssel, és így tovább rövidül az akku élettartama. Érdemes hetente egyszer levenni tápról, és lemeríteni - ha takarékosak vagyunk ez kb. két és fél órába kerül, ha megnézünk egy filmet, másfél órára csökken, erős használatnál egy órát is alig bír.

Persze az NX90 esetében a multimédia, azon belül is elsősorban a hangélmény a fontos. Végülis ettől különleges ez a modell. A Bang&Olufsen közreműködésével kifejlesztett hangzást az „éles" és „pontos" szavakkal lehet leginkább jellemezni. És mindezt jó hangosan is tudja. Mi mégis csalódottak vagyunk egy kicsit, mert a mély hangokat szinte kifelejtették.

Csodásan tiszta hangok, minimális méllyel

A szerkesztőség tagjain meglehetős izgalom lett úrrá a luxuslaptop érkezésekor, mindenki hatalmas bulira és hangélményre számított. Ez elmaradt. Az NX90 tisztán, pontosan és élesen szólt, mint a kiáltás a fagyos dán éjszakában, de nem volt sem átütő, sem katartikus. Persze arra gondoltunk, hogy az MP3 a hibás. Ilyen gépen losless zenét kell játszani, és olyat, amiről tudjuk, hogy sok basszus van benne. Utóbbi gondolat bizonyult tévesnek,  mivel az ASUS nem arra lett tervezve,  hogy diszkózenéket játsszunk le róla egy házibuliban. A tiszta minőségi zenehallgatás volt cél, ezt sikerült is elérni, ilyen tisztán és hangosan még nem hallottunk zenélni laptopot. Úgy látszik, a dübörgő mély hang pedig túl alpári volna egy ilyen kifinomult termékhez. Hiába  próbálgattuk a szoftveres finomhangolást, a mély hangoknál úgy sem értünk el különösebb javulást.

Bal oldalt van egy párja

A filmnézés volt a következő, ahol próbára tettem a gépet - a full HD LED-es kijelző pont olyan, mint a hang - tűéles, pontos. A full HD film lejátszása természetesen nem okozott gondot a gépnek, a hangbeállításnak pedig itt megmutatkozott az előnye: a beszéd, az apró zörejek is tisztán, élesen hallhatóak. A filmnézésre mégsem tökéletes. Hogy miért? Mert a ragyogó és szép kijelző annyira fényes, hogy még akkor is szinte tükörként használható, ha éppen fut rajta a film. Végül minden lámpát lekapcsoltam, és elsötétített szobában néztem a Mars mentőexpedíciót, de még így is láttam magam a kijelzőben - az ok a zsanérba épített, két túlméretezetten erősen világító státusz LED. Olyan erős és zavaró a fényük - ráadásul pont szembe - hogy bevilágítják a kijelző alsó részét, ami így teljes sötétségben is tükröződik.

Csodásan elegáns - nincs kompromisszum

Ezektől az apróságoktól eltekintve a gép papírforma szerint teljesít. A gond csak az, hogy az NX90 multimédiás laptop: nem különösebben hordozható - 4,4 kg, kényes burkolat, közel fél méteres hossz, és a hatcellás akkuval is maximum két és fél óra üzemidő - nem is gémer gép, se nem business class. Ám ha multimédiás, akkor épp ezek az apró hibák lesznek zavaróak, különösen, hogy ilyenkor még a gazdag yuppie amúgy korántsem árérzékeny agyában is felsejlik a meglehetősen húzós árcédula - egy ilyen gép itthon bruttó 630 és 700 ezer forint körüli összegért kapható.

Nem rejtették el a csatlakozókat

Ha tisztán a specifikációt nézzük, ezért a pénzért kapunk egy díjnyertes dizájner által megálmodott különleges kialakítású gépet, amiben egy 1,6 GHz-es core i7-es hyper threadinges processzor ketyeg, 6 GB DDR3 RAM teljesít, grafikus meghajtás terén Optimus rendszert és integrált Intel HD Graphics, valamint 1 GB DDR3 RAM-mal ellátott NVIDIA GeForce GT 335M kártyát kapunk. Két, egyenként 640 GB-os HDD adja a helyet a sok multimédiás tartalomnak, Blu-ray olvasóval kombinált DVD író van benne. Három audio csatlakozó (line-in is) egy USB 2.0, két USB 3.0, egy kombinált USB/eSATA port, és persze HDMI. Felsőkategóriás wifi kártya, Bluetooth 3.0 segíti a csatlakozást, a kijelző 18,4", full HD, LED háttérvilágítású panel a géphez pedig 64 bites Windows Ultimate jár.

Az NX90 rendkívüli gép, valóban egyesül benne a dizájn és a felsőkategóriás teljesítmény, de vannak apró, igaz zavaró hibái, és ha az egyébként ilyen termékeknél elegánsan hanyagolt árat is mellévesszük, akkor a képletből az jön ki, hogy nem az NX90 a létező laptopok legjobbika. „Csak" egy nagyon jó laptop, amivel a loftlakásban menőzni lehet. Arra viszont tökéletes.
Megtekintések száma: 458 | Hozzáadta: Deathrow | Tag-ek(kulcsszavak): laptop, leirás, test, laptopok, vélemények, netbook, notebookok, képek, Notebook, tesztek | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Név *:
Email *:
Kód *:
Naptár
«  Április 2011  »
HKSzeCsPSzoV
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Mentett bejegyzések
Körkérdésünk
Értékeld honlapomat
Összes válasz: 2
Mini-chat
Barátaink:
  • Honlap létrehozása
  • Ingyenes online játékok
  • Az Ön Munkaasztala
  • Oktató videók
  • uCoz Rajongók Oldala
  • Statisztika

    Online összesen: 1
    Vendégek: 1
    Felhasználók: 0
    Google PageRank
    Submit ExpressSearch Engine Marketing
    Copyright MyCorp © 2024Honlapszerkesztő - uCoz