Péntek, 03.29.2024, 8:47 AM
Notebook tesztek NyitólapRegisztrációBelépés
Üdvözöllek Vendég | RSS
Honlap-menü
Belépés
Keresés
  
Nyitólap » 2011 » Április » 20 » Acer ICONIA: egy új koncepció
1:19 PM
Acer ICONIA: egy új koncepció

Külső

Notebook dupla kijelzővel, billentyűzet nélkül - röviden így lehetne jellemezni az Acer ICONIA-t, ha még nem próbáltuk ki. Ha már kipróbáltuk, akkor ez a véleményünk annyiban változhat, hogy az érintőképernyők végett az ICONIA egy dupla érintőkijelzős tablet-notebook hibrid, ami rendelkezik a billentyűzettel - igaz, csak virtuálisan. Ehhez hasonló netbook-tablet koncepciót már láthattunk korábban, például az MSI-től, de említhetnénk a szintén kétkijelzős Toshiba Librettót is. Azonban míg előbbiből nem lett semmi, az utóbbi pedig 7 hüvelykes kijelzőkkel rendelkezik, tehát nem említhető egy lapon a 14 hüvelykes ICONIA-val. Mivel más gyártó egyelőre nem rendelkezik hasonló géppel – ami meg is vásárolható – ezért az ICONIA egyértelműen pionír szerepet játszik. A kérdés most már csak az, hogy fogunk rá visszaemlékezni pár év múlva: mint úttörőre vagy mint sikertelen próbálkozásra.

Amikor kézbe vesszük a gépet, akkor két dolgot fogunk egyből észrevenni. Az egyik, hogy becsukva teljesen úgy néz ki, mint egy hagyományos notebook, míg a másik, hogy a gép rendkívül nehéz, ami persze érthető, hiszen a notebookokban megszokott hardverelemeken kívül még egy plusz kijelzőt is el kellett helyezni. Még tovább növeli a gép tömegét, hogy az érintésérzékeny kijelzőket masszív üveglapok fedik, így jön ki a 2,71 kilogrammos tömeg, ami a 14 hüvelykes gépek között ma már sok, ráadásul mindezt úgy, hogy még optikai meghajtó sincs benne (a dupla kijelző miatt egyébként sem férne el).

Ha ezen túltettük magunkat, akkor a további vizsgálódás során megállapíthatjuk, hogy a pezsgőszínű alumíniumborítás remekül áll a gépnek, ami egyébként jól össze van rakva. Érezni, hogy van benne anyag - tehát a 2,71 kilogramm nem a véletlen műve - és a mechanikai zár hiánya ellenére összecsukott állapotban sem lötyögnek a zsanérok, hanem szorosan fogják a fedelet – nyitott állapotban sincs holtjátéka. A zsanérok kialakításával kapcsolatban meg kell jegyeznünk, hogy nem csak a formájuk ötletes (rendkívül sokat dob az összképen), hanem mindkettőben egy-egy gomb kapott helyet. A jobb oldaliban a bekapcsológombot és annak visszajelző LED-jét rejtették el, míg a bal oldaliban a virtuális billentyűzet csalogatható elő; ez utóbbiról még fogunk szót ejteni a későbbiek során.

Körbeforgatva a gépet az előlapon is megtaláljuk az aktuális állapototjelző LED-et, illetve az akkumulátor állapotára és a merevlemez működésére vonatkozó jelzőfényeket is. Két szélén oldalt a szokásos csatlakozókat találjuk, mint az Ethernet, VGA, Kensington zár, 3 darab USB, mikrofonbemenet és az S/PDIF kimenetként is használható fülhallgató-kimenet, valamint az elmaradhatatlan HDMI.

Az USB kapukkal kapcsolatban meg kell jegyeznünk, hogy a ház jobb oldalán található aljzat USB 3.0, míg a maradék kettő USB 2.0 szabványra épül. Balra került a hűtés szellőzőrostélya, a friss levegőt pedig a gépben található ventilátor alulról szívja. Bizonyára olvasóinknak is feltűnt, hogy nincs kártyaolvasó a gépben, a gyártó ezt egy USB-re csatlakoztatható olvasóval helyettesítette.

Az említett kártyaolvasón felül a szokásos papírok (leírás, garancia), egy 65 wattos töltőt, valamint egy hálózati szűrő található a csomagban. Utóbbi pontos szerepéről nem sikerült információt szereznünk, és még más gépeknél sem találkoztunk hasonlóval.

Belső és beviteli részleg

A kinyitás után jön a meglepetés azok számára, akik nem tudják, hogy a gépen sem billentyűzet, sem pedig touchpad nincs, ezek helyét egy másik kijelző foglalja el. Szerencsére ez nem akadályoz meg bennünket abban, hogy beszéljünk a billentyűzetről és a touchpadról, melyek természetesen csak virtuálisan, vetített formában vannak jelen az alsó érintőkijelzőn, de amúgy megszólalásig hasonlítanak egy igazi notebookéra.

A kijelzők kapacitív technológiára épülnek, részben ennek tudható be, hogy az alsón egyszerre tíz, a fölsőn pedig öt ponton képes az érintést érzékelni, ami azt jelenti, hogy semmi akadálya annak, hogy tíz ujjal gépeljünk – persze csak abban az esetben, ha képesek vagyunk megszokni annak virtuális mivoltát, hiszen a valódi billentyűzetnél rengeteget segít, hogy a gombok fizikailag el vannak választva egymástól. Növeli a félreütések számát, ha nem nézünk sűrűn a billentyűzetre, de sokat segít, ha a gombok leütését imitáló hangot nem kapcsoljuk ki. Azt nem állítjuk, hogy kihívások árán nem lehet megtanulni az ICONIA-n vakon gépelni, de mindenképp időre lesz szükség ehhez – zsenik előnyben. A virtuális touchpad jól használható, de lehetne picit nagyobb, mert fizikai korlát híján könnyen kifutunk a rendelkezésre álló keretből – és ezt akár vehetjük szó szerint. Az érintőképernyős megoldás viszont annyira jól és pontosan működik, hogy egy idő után nem is akarjuk erőltetni a virtuális beviteli eszközök használatát (kivéve a gépelést), hiszen gyorsabb és egyszerűbb, mint a virtuális „tapipad”.

Az ICONIA nagy újítása, hogy a hátoldal eltávolításának nehézsége az akkumulátor eltávolításával vetekszik (vagyis nagyon egyszerű), csavarhúzóra egyáltalán nincs szükség ehhez a művelethez. Apropó akkumulátor: ennek eltávolítása csak akkor lehetséges, ha előbb levesszük a hátlapot.

Belül példás rend uralkodik, a memóriamodulokhoz és a CR2032 lítiumion elemhez könnyen hozzáférni, a merevlemez kivétele sem bonyolult feladat (ehhez viszont már kell a szerszám) és van egy üresen árválkodó mini PCI Express csatlakozó is szabadon a bővíthetőség végett. Meglepő módon itt kapott helyet az operációs rendszer eredetiségét igazoló matrica is, de így legalább nem kell attól tartani, hogy lekopik, kilyukad vagy egyéb „baleset” éri.

A hátoldal szintén pezsgőszínű alumínium, ami jó hatással van a külső megjelenésre, de számos árnyoldala is van. Az egyik hátrány, hogy a fényezés ezen a ponton könnyebben sérül, hiszen ölbe véve, táskára téve folyamatosan ki van téve a fizikai behatásoknak. A másik probléma, hogy az alumínium hideg, ezért amikor rövidnadrágban ölünkbe vesszük, garantáltan libabőrösek leszünk tőle. Szerencsére azzal viszont nem kell számolnunk, hogy a gép alja működés közben égetően felforrósodna, ami annak is köszönhető, hogy a hátlap két sávban perforált (alul főként a beépített hangszórók miatt) és van elég hely a hűtőlevegő keringéséhez.

Hardver és kijelző

A gép lelkét az Intel Ibex Peak HM55 lapkakészlet és Intel Core i5-480M processzor adja, ami mellé 2 x 2 gigabájt 1333 megahertzes Elpida DDR3 memóriát párosítottak. E triónak hála a rendszer teljesítményével nincs gond, de ebbe a gépbe még ez is fölösleges, feltéve, hogy arra használják, amire kitalálták. Természetesen külső beviteli eszközöket és monitort csatlakoztatva komolyabb feladatokra is rávehetjük az ICONIA-t, de nem hinnénk, hogy bárki ilyenre vetemedne – főleg annak fényében, hogy csak integrált grafikus kártya jutott a gépbe, ami játékra kevés, minden másra viszont bőven elegendő.

Termék megnevezése Acer ICONIA 484G64N
Processzor Intel Core i5-480M - 2,66/2,933 GHz 3 MB L2 cache
Lapkakészlet Intel HM55
Memória 4 GB DDR3-1333
Kijelző 14"-os, 1366x768 pixeles TN+film panel
LED háttérvilágítással, AU Optronics B140XW03 V0
Grafika Intel HD Graphics
Hang Realtek ALC269
Merevlemez 2,5"-os Toshiba, 640 GB, 5400 rpm
Optikai meghajtó Nincs
Kommunikáció Broadcom IEEE 802.11b/g/n, Atheros GigabitEthernet, Bluetooth 3.0
Interfész - 2 db USB 2.0, 1 db USB 3.0
- HDMI és D-Sub monitorkimenet,
- Ethernet,
- analóg audio ki- és bemenet
Extrák webkamera, USB kártyaolvasó
Akkumulátor 4 cellás - 44 Wh
Méret 347 x 248,5 x 31,9 mm
Tömeg 2,8 kg
Operációs rendszer Windows 7 Home Premium 64 bit
Gyártó honlapja www.acer.hu
Termék honlapja ICONIA
Fogyasztói ár 359 990 Ft
Garancia 1 év

Az ICONIA merevlemeze 640 GB-os; 5400-as fordulatszáma ellenére átlagsebessége vetekszik a kevesebb tárhelyet kínáló, 7200 fordulatos notebook winchesterekkel.


Balra a HP G62 Seagate 7200 rpm merevlemeze, jobbra az ICONIA Toshiba 5400 rpm HDD-je

Az ICONIA fénypontjának a dupla érintőkijelzők számítanak, melyek LED háttérvilágítást kaptak, mert csak így lehetett kordában tartani a méreteket és a fogyasztást. Hátrányuk, hogy mindkettő a nem éppen jó betekintési szögéről híres TN+film panelre épül, viszont éppen ezért az alsó kijelző fejjel lefelé került beépítésre – ugyanis a TN technológiás kijelzők betekintési szöge hagyományos beépítés esetén felülről sokkal jobb, mint alulról. Mindkét kijelzőt lefényképeztük több szögből, az erről készült képek pedig minden szónál többet érnek.


[+]


[+]

A képek alapján a TN+ film panel sajnos nem túl jó választás. A színek és kontraszt a legkisebb szögváltozásra is alaposan eltorzulnak. Ez a szint egy normál notebookban és netbookban elfogadható lenne, de nem azon a felhasználási területen, ahova ezt a gépet szánták.

A kalibrálásról sem feledkeztünk meg, bár inkább csak a kíváncsiság hajtott bennünket, hiszen az ICONIA nem munkagépnek készült, tehát a színhelyesség másodrangú. Hordozható gépről lévén szó a fényerőt 120 helyett 160 cd/m²-re állítottuk (ez otthon is könnyen beállítható műszer nélkül – a maximumtól egy lépéssel vissza szinte hajszálpontosan 160 cd/m²-re áll be). A művelethez a GretagMacbeth Eye-One Display 2 kalibrátorát (koloriméterét) és a LaCie Blue Eye Pro szoftverét használtuk. A berendezés azt vizsgálja, hogy a monitoron megjelenő árnyalatok milyen mértékben térnek el a referenciától. Ezt az eltérést deltaE értékben adjuk meg. Egy deltaE a minimális, szabad szemmel látható eltérés. Ha átlagban ennél kisebb értéket kapunk a kalibrálásra, akkor a színhűség szinte tökéletes. Három deltaE értéknél a megjelenített szín erősen eltér az elvárttól.

A kalibrálás előtti színhelyesség-mérés alkalmával szokás szerint pontatlan árnyalatokat mértünk: az optimálistól átlagban 9 deltaE értékkel tértek el, a maximális differencia ennek több mint a triplája volt. A kalibrálást követően a 0,9 átlag DeltaE eltérés notebookos viszonylatban elfogadható érték.

Fényerőben sem ért bennünket különösebben nagy meglepetés: minimum 19, maximum 185 cd/m² értéket mértünk mindkét kijelzőn, de tegyük hozzá, hogy a tükröződő kijelző nem könnyíti a kültéri használatot. A fehérponton mért 185 cd/m² fényerő mellett a kijelző feketepontján 1 cd/m² mérhető, ami 185:1-hez kontrasztarányt ad, ez pedig nem túl veretes, láttunk már ennél jobbat.


Hőmérséklet, zaj, akkumulátor

Kíváncsian vártuk a hőmérséklettel és zajjal kapcsolatos mérések eredményét, hiszen az ICONIA-ban tényleg nagy zsúfoltság uralkodik, ráadásul a kijelző is termel némi hőt, tehát volt dolga a mérnököknek, no és a ventilátornak is (a tesztlaborban 23 fok volt). Alapállapotban a virtuális billentyűzeten 28-29 fokot mértünk, alul pedig ennél csak picivel többet, ám eközben a ventilátor is dolgozott és 19 dB zajt „csapott”, ami jónak számít.

Terhelés alatt a ventilátor mintegy két perc terhelés után magasabb fokozatra váltott, és 25 dB zajt mértünk. Azt hittük, ennél hangosabb nem lesz, de a 16. percben még egy fokozattal feljebb kapcsolt és 6 dB-t hangosodott. Az így kapott 31 dB már nem mondható annyira halknak, csendes szobában ez már az ingerküszöböt ostromolja (ráadásul nem csak a hangerő, hanem a hangszín is számít).

A 30. perc leteltével mértük meg a hőfokot, és meglepve tapasztaltuk, hogy csak a bal fölső részen növekedett számottevő mértékben, ugyanis ott található a szellőzőnyílás. A gép alján mért hőmérséklet enyhén megemelkedett az alapállapothoz képest, de meglepetésünkre itt is csak a szellőzőnyílás környékén észleltünk szignifikáns emelkedést. A hőmérsékletet a szellőzőnyílás rostélyainál is megmértük, ahol 50 fokot mutatott a műszer. Úgy tűnik, hogy az ICONIA perforált hátlapja és hőelvezetése a zsúfoltság ellenére képes megbirkózni a hűtési feladatokkal, illetve az felettébb becsülendő, hogy az alumíniumburkolat sem melegszik át annyira, hogy ne lehessen ölbe venni.

Az akkumulátoros méréssel már nem voltunk ennyire elégedettek, de az akku is a helyspórolás áldozatává vált, így csak egy 4 cellás, 44 wattórás egységre futotta. Szöveges dokumentumot olvasva a gép 131 percig üzemelt, míg a videólejátszás közben csak 97 percet bírt ki. Filmes nyelvre fordítva: egy 90 perces filmet még éppen meg tudunk nézni, de egy kétórásat már nem. A feltöltést sem kapkodja el a gép, a 3 és fél órán át tartó feltöltés valószínűleg negatív rekord (korábbi tesztünkben a TravelMate TimelineX 90 wattórás akkumulátorát is majdnem ennyi ideig tartott feltölteni), pedig az ICONIA mellé 65 wattos töltő jár, tehát nem ez a szűk keresztmetszet.

A rövid üzemidőt már akkor borítékolhattuk, amikor megmértük a fogyasztást: alapállapotban 32 wattot, videó lejátszása közben 40 wattot, maximális terhelésen (maximális fényerővel) pedig 62 wattot sikerült elfogyasztania.

Szoftveres részleg és felhasználói élmény

A dupla kijelző rengeteg új lehetőséget kínál, ennek hála végre megvalósulhat sok felhasználói vágyálom. Egyszerre nézhetünk filmet és dolgozhatunk, két dokumentumot tarthatunk megnyitva külön kijelzőn, egy weboldalt böngészhetünk görgetés nélkül, és még sorolhatnánk azokat a feladatokat, amiket eddig csak külső monitort használva tudtunk kényelmesen megvalósítani.

Mint a képeken is látszik, a két kijelző között holttér van, de ez használat közben nem volt zavaró, másképp egyébként sem lehetett volna megoldani. Az érintéses vezérlés miatt nélkülözhetetlen a Windows 7 operációs rendszer, ami zökkenőmentesen fut a hardveren, ráadásul a két kijelző kezelése is problémamentesen zajlott. Az előretelepített szoftverek közül az ICONIA lelkét alkotó Ringet emelnénk ki, amit úgy hívhatunk elő, ha öt ujjunkkal egyszerre érintjük meg az alsó kijelzőt. A virtuális klaviatúra helyén ekkor egy kör alakú (innen a ring elnevezés) vezérlőpult és feladatkezelő jelenik meg.

Ennek segítségével nem csak különböző beállításokhoz férhetünk hozzá, hanem olyan integrált programok elindítására is lehetőségünk nyílik – például videó- vagy képnézegető, rajzprogram, zenelejátszó stb – melyek kifejezetten az érintésalapú vezérlésre lettek optimalizálva. Ugyanitt érhető el a kézírás-felismerő alkalmazás, de nem ismeri az ékezetes karaktereket és a használatot gyorsító XT9 szótárba is csak német szavak vannak feltöltve, ezért egyszerűbb és gyorsabb a virtuális billentyűzetet használni.

Az eszközkezelő résznek is érdemes figyelmet szentelni, itt ugyanis a két kijelző fényerejét egymástól függetlenül állíthatjuk, változtathatjuk a rendszerhangerőt, módosíthatjuk az energiagazdálkodási lehetőségeket, ellenőrizhetjük az akkumulátor töltöttségi szintjét, továbbá a képernyő szélén láthatjuk, hogy a ház oldalán milyen csatlakozók találhatók.

Apropó, virtuális billentyűzet (melynek virtuális csuklótámaszának kinézete „bőrözhető”): nem csak a zsanér oldalában lévő gombokkal hívhatjuk elő, hanem két tenyerünket az alsó kijelzőhöz hozzáérintve is előugrik. Egyébiránt a felhasználók számára is adott a lehetőség, hogy egyedi gesztusokat vegyenek fel a repertoárba, kiváltva ezzel a virtuális billentyűzet egyes funkcióit. Szintén ötletes, hogy a megnyitott alkalmazások ablakai két gombnyomással tetszés szerint áthelyezhetők a másik monitorra, vagy igény szerint mindkét képernyőre felnagyíthatók.

A felhasználói élményt nehéz szemléltetni vagy írásba foglalni, de az ICONIA szoftveres részén érezni, hogy sokat foglalkoztak vele, aminek meg is lett az eredménye. Az érintés érzékelésének pontossága nem hagy kívánnivalót maga után, és ez nem csak a virtuális beviteli részre, hanem a windowsos pepecselésre is vonatkozik. Az okostelefonokat és tableteket leszámítva eddig nem nagyon éreztük azt, hogy az érintésvezérlés nem csak nyűg, hanem egy könnyen használható „feature”. Nos, az ICONIA-nak ez sikerült, és valóságos függőség alakult ki már egy nap használat után. A gép visszaadása után többször azon kaptuk magunkat, hogy a munkahelyi notebook képernyője felé közelít az ujjunk, és csak az utolsó pillanatban eszméltünk fel, hogy ez már nem az a gép.

Értékelés

Pheke a PH!TV-ben azt mondta, hogy „az ICONIA egy izé”. Ennél jobban körülírni tényleg nehéz lenne, hiszen ez a gép nem más, mint egy notebook tabletképességekkel és plusz egy kijelzővel. A tesztelés során olyan kérdések is felmerültek bennünk, hogy kik lesznek azok, akik kifizetik a 360 000 forintos árat egy olyan exkluzív termékért, aminek sikere kérdéses. Ezt pedig nem azért írjuk, mert az ICONIA nem tetszett (mert de, nagyonis), de a siker nem rajtunk múlik, hanem a vásárlókon.

Ami biztos, hogy az ICONIA-nak egyelőre nincs párja, tehát aki ilyen gépet vesz, az biztosan feltűnést kelt vele. Tulajdonképpen az ICONIA külső beviteli eszközökkel és egy külső monitorral még munkára sem rossz választás, hiszen kellően erős hardvert kapott, a nagy merevlemez és 4 gigabájt memória pedig hosszabb távon is elegendő. Ezzel csupán az a bökkenő, hogy az ICONIA nem egy asztali gépet helyettesítő konfiguráció, hogy ilyen célokra használjuk, hanem egy trendi, mutogatni való használati tárgy. Kár, hogy a mobilitást megöli a nagy tömeg és a rövid akkumulátoros üzemidő, a lassú töltés pedig nem teszi akármikor bevethetővé.

Összefoglalva, az ICONIA pozitív oldala, hogy a csinos külsőbe egy viszonylag erős konfigurációt sikerült integrálni hatalmas merevlemezzel, 10, illetve 5 ujjat egyszerre érzékelő érintőkijelzőkkel és szuper szoftverkörítéssel. A negatívumok között tudjuk említeni a tekintélyes tömeget, a kijelző betekintési szögét, az akkumulátoros üzemidőt és lassú töltést, tehát mindazt, amit egy notebook vásárlásánál egyébként az elsődleges szempontok között van – az ár után, természetesen.

Nyilvánvaló, hogy ezért az árért izmosabb hardverrel, hordozhatóság szempontjából pedig előnyösebb tulajdonságokkal bíró Acer notebookot vásárolhatunk, amit sokkal szélesebb felhasználási területen tudunk bevetni, mint az ICONIA-t, ezért nem tudjuk tiszta szívvel ajánlani, viszont egyedisége, újdonsága, különlegessége és már-már függőséget okozó kezelése miatt nagyonis tetszett nekünk.

Megtekintések száma: 429 | Hozzáadta: Deathrow | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Név *:
Email *:
Kód *:
Naptár
«  Április 2011  »
HKSzeCsPSzoV
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Mentett bejegyzések
Körkérdésünk
Értékeld honlapomat
Összes válasz: 2
Mini-chat
Barátaink:
  • Honlap létrehozása
  • Ingyenes online játékok
  • Az Ön Munkaasztala
  • Oktató videók
  • uCoz Rajongók Oldala
  • Statisztika

    Online összesen: 1
    Vendégek: 1
    Felhasználók: 0
    Google PageRank
    Submit ExpressSearch Engine Marketing
    Copyright MyCorp © 2024Honlapszerkesztő - uCoz